MATERSTVO JE ŤAŽŠIE NEŽ SOM ČAKALA

Musím povedať, že spolunažívanie v trojici bolo zo začiatku o niečo ťažšie než som očakávala. Chcelo to pár týždňov, kým sme sa naučili rozoznávať jednotlivé druhy plaču. Či už u malého alebo u mňa. A tiež kým množstvo plaču malého začalo prevyšovať množstvo toho môjho. Na moju obranu - on plače naozaj málo.
Pôrod by som zhrnula len jednou vetou. V ten deň som konečne pochopila hlášku z filmu Mean Girls "Neprovozujte sex...otěhotníte a zemřete."Čo sa týka pobytu v nemocnici - mám pre vás tri rady. Nespomínajte v nemocnici slovo cumeľ, nepýtajte si umelé mlieko a nepýtajte si dokonca ani prázdnu fľašku. Inak vás čaká len opovrhnutie a výčitky.

Prvých pár dní mi trvalo psychicky sa vyrovnať s tým, čo sa odohralo na pôrodnej sále. Hneď za tým prišlo na rad fyzické utrpenie vo forme rozbitého podvozku a krvavých bradaviek. A keď konečne prešlo aj to, tak došlo na problémy s prdmi, spaním a laktáciou.

Malého začali po asi 2 týždňoch trápiť bolesti bruška. Tým sa stalo slovo "spánok" pre mňa neznámym pojmom. V takýchto chvíľach nie je nad pomoc a podporu partnera. Jednu takúto krízovú noc zvládol Mišo naozaj ukážkovo. Po mojom emočnom skrate som dostala prednášku o tom, že ostatné matky to zvládajú, tak prečo ja nie. Vraj si mám nájsť systém či čo. To je presne to, čo plačúca prvorodička pár dní po tom, ako sa jej vagínou prehnalo 3350 gramov a 50 cm, potrebuje o 4-tej ráno počuť. Od toho, aby mu tá zárubňa, o ktorú sa v tej chvíli opieral, dala druhú, ho delilo len to urevané dieťa v rukách.

S mojou novou rolou - dojnej kravy - som sa zmierovala ťažko. Mala som pocit, že ma Mišo všade so sebou ťahá len kvôli cickom. To sa mi predtým naozaj nemohlo stať. Odkedy však moja výrobná linka nestíha produkovať dostatok paliva pre toho nášho hladoša, môj život sa po fyzickej a hlavne psychickej stránke výrazne zlepšil. Napriek tomu, čo sa píše všade na modrom koňovi a iných odborných stránkach - odsávačka, fľaša a Nutrilon sú cesta.

Nebudeme si klamať. Tie prvé dni týždne na materskej (schválne nepoužijem slovo dovolenka) sú dosť rovnaké a nie veľmi záživné. Dni, noci, dátumy a ročné obdobia sa zlievajú. To máte podobne ako v base. Spoločensky vyžiť sa chodím napríklad do Tesca do oddelenia plienok a vložiek.

Asi najväčšia zmena nastala v správaní veľkého Miša. Matky z modrého koníka sú hovno oproti nemu. Aj naša pediatrička oľutovala, že mu dala na seba číslo. Ak som predtým pochybovala, či rolu matky zvládam, tak vďaka nemu som si už istá, že nie.

Ale musím uznať, že máme úžasného syna. Ako som spomínala - zatiaľ plače naozaj minimálne, čo mi vzhľadom k tomu, že viem kto sú jeho rodičia, nejde do hlavy. A tiež uznávam, že Mišo je skvelý otec. Nakŕmi, prebalí, okúpe a keď začne malý revať, odovzdá ho mame. Lepšieho som si pre svojho syna nemohla priať.

Toto kritické obdobie (rovnako ako šestonedelie) utíchlo. Ale je mi jasné, že to nebude trvať dlho.

5 komentárov

  1. I taková situace jako porod mě v tvém podání pobavila, i když věřím, že pro tebe to sranda nebyla. Tak se drž, ale malý je úžasný :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nechceš náhodou raz vydať knihu? Toto sa skvelo číta aj napriek tomu, že mi vlastne na druhej strane bolo aj za teba zle. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  3. v tvém podání to zní skoro strašidelně, ale pokouším se jako budoucí mamka zůstat pozitivně naladěna a na miminko se těším :) vím, že to bude těžké, to se na mě valí ze všech stran. ale i přesto se těším.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Takové články mě popravdě baví číst :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto sa tak úžasne ľahko číta, ako keby mi kamoška rozprávala bez servítky svoj príbeh! Wau aj som sa zasmiala ale zároveň vžila do neľahkej situácie. Držím palce na tejto ceste matky a gratulujem k synčekovi. :)

    OdpovedaťOdstrániť